Elsykkel – Hva er viktig?

Når man begynner å lete etter en elsykkel, møter man fort et hav av ulike meninger og råd om hva man bør se etter. Det kan være forvirrende å navigere i jungelen av modeller, motorsystemer, batterier og selve sykkelen.

Hos oss i Djurny får vi daglig spørsmål fra kunder som er på jakt etter sin første elsykkel: Hva er bra? Hva bør jeg se etter? Hva bør jeg unngå? Vi skal her forsøke å dele våre erfaringer og gi noen anbefalinger for hva du som syklist kan se etter når du skal kjøpe din første elsykkel.

Nummer 1: Hvilket motorsystem trenger jeg?

Krankmotor

Den vanligste motoren på elsykler i dag er krankmotoren, som er montert i midten av sykkelen, mellom pedalene. Dette gjør at motoren kan utnytte sykkelens gir mer effektivt og gi god hjelp, selv i bratte bakker. Selv relativt svake krankmotorer, med en kraft helt ned til 40 Nm (newtonmeter), kan gi god assistanse i oppoverbakker så lenge man velger et lett gir. Krankmotorer finnes i alt fra bysykler til fulldempede terrengsykler.

Navmotor

Navmotorer sitter i sykkelens hjul og driver kun hjulet rundt, uten hjelp fra gir eller kjede. Dette systemet gjør sykkelen litt lettere enn med krankmotor, og det gir mindre motstand når motoren er av. Navmotorer finner man som regel på gravelsykler og pendlersykler.

Navmotorer gir noe mindre assistanse i de bratteste bakkene, siden de ikke utnytter sykkelens gir. Likevel gir de god hjelp på flatmark, i motvind og i moderate oppoverbakker. Vi anbefaler navmotor i bakhjulet, da motorer i forhjulet kan få hjulspinn og dårlig fremdrift på grus og løst underlag.

Våre anbefalinger

Hvis du ser etter en sykkel som gir mest mulig hjelp i oppoverbakker, og du har med mye bagasje eller kanskje trekker barnevogn, anbefaler vi krankmotor med 60–85 Nm. Om du sykler mest alene, ikke har altfor bratte bakker, og er av gjennomsnittsvekt, vil ofte 40–60 Nm være tilstrekkelig for de fleste.

For deg som sykler mye i skog, mark og terreng, er krankmotor også det beste alternativet, siden den gir ekstra kraft når du skal passere hindringer eller utfordrende stier.

Vi anbefaler navmotor for dem som ønsker litt ekstra hjelp i hverdagen, men som primært sykler på egen maskin, gjerne med høyere hastighet over 25 km/t på vei til jobb eller fritidsaktiviteter.

I neste innlegg går vi dypere inn i temaet batterier og hva man bør se etter når man skal velge elsykkel.